Artikel in Elsevier

‘Werk levert mij niets op, frustrerend’

 

Ruud Deijkers

 

‘Erg raar, ik vergader met professionals die 120 euro per uur schrijven. Ik lever dezelfde input, ben een ras-ondernemer, maar kom geld tekort.

 

‘Ik ben geboren met Osteogenesis imperfecta, brozebottenziekte. Op de basisschool zat ik tussen vier glasplaten zodat klasgenootjes niet tegen mij konden stoten. Mijn spieren zijn sterker dan mijn botten. Eén van de zeventig fracturen kreeg ik doordat ik schrok van een ballon. Ik voelde het meteen: dat was m’n sleutelbeen.

 

‘Artsen raden werken af, maar dat zit niet in mijn aard. Mijn opa’s waren pioniers in de Noordoostpolder. Polderbewoners zijn gedreven. Geen geld? Dan ga je aardappels rooien. Ik studeerde medische sociologie en heb sinds 2012 een adviesbureau voor innovatie in de zorg.

 

‘Een volledige week werken lukt helaas niet. Ik verdien ongeveer 1.000 euro netto per maand. Daardoor moet ik over afgelopen jaar waarschijnlijk wel mijn Wajong-uitkering grotendeels terugbetalen en krijg ik minder zorg- en huurtoeslag. Bovendien moet ik een hoge eigen bijdrage voor mijn langdurige zorg betalen. Per saldo kom ik geld tekort. Geen idee hoe ik dat oplos.

 

‘Nog zoiets: andere zpp’ers verzekeren zich tegen arbeidsongeschiktheid, maar niemand wil mij verzekeren. Ik wil niet alleen werken om een douchestoeltje te kunnen betalen. Met alleen een uitkering houd ik meer over. Werk levert mij niets op, frustrerend.

 

‘Geld voor luxe heb ik niet, maar ik geniet van het speuren naar brocantes, vooral design uit de jaren vijftig. Voor mijn bedrijf kocht ik een Gispen-tafel voor 250 euro. Het barstje in het blad zie je niet als er een krant op ligt. Gaaf is hij 2.000 euro waard.

 

‘Ik verzamel antieke snuisterijen uit ziekenhuizen. Voor 2 euro kocht ik een glazen injectiespuit met zilveren naald.’

 

Anne-Miek Vroom (33)

 

Adviseur, wetenschappelijk onderzoeker en oprichter van adviesbureau SocialConsultancy, teamlid TEDxNijmegen

anne-miek