#weekvanannemiek – de evaluatie

Twee weken geleden startte onze VWS SG Erik Gerritsen #weekvandeSG. Wat genoot ik van het meereizen met hem. Sommige dingen wist ik al, sommige dingen waren nieuw. Bovenal was ik geboeid door zijn energie, openheid en alle verbindingen die ook vanuit VWS gelegd worden. Steeds weer proberen vanuit de bedoeling te acteren, vol goede moed en met een flinke dosis lef. Ik vond het zo gaaf dat ik besloot dat het een stokje was. Mijn bijdehante ik pakte het stokje van hem over. Toen ik het daarna voorstelde kreeg ik ‘m ook nog aangeboden. Zo gaat dat als je vooruit wil.

Lef

Misschien is dat één van de eerste dingen die ik mee heb willen geven in mijn #weekvanannemiek. In mijn dagelijkse leven merk ik dat mijn lef en energie mij heel ver brengt. In mijn ondernemerschap is het een van de ‘keys’ tot succes. Lef is niet stoer doen. Lef is niet voorbij gaan aan mensen. Lef is niet koste wat het kost doordouwen. Lef is open zijn. Lef is durven vragen. Lef is jezelf durven laten zien. Lef heeft heel veel met de kracht van kwetsbaarheid van doen.

Kwetsbaarheid

Hoe open en kwetsbaar ik mij wil en kan tonen op social media, dat is een zoektocht. Gaandeweg de #weekvanannemiek merkte ik dat ik ‘out in the open’ wilde gaan. Een eenzijdig beeld van een succesvolle Anne-Miek die sjeest door het land, die gave lezingen geeft, die projecten aanstuurt, die met bestuurders aan tafel zit, doet jullie volgers geen recht. Ik heb tomeloze energie, ook al ben ik fysiek vaak moe. En de energie voor mijn werk binnen IKONE, social consultancy en de kwaliteitsraad komt voort uit een missie. Over die missie deelde ik een vlog. 

Inspiratie

Natuurlijk heb ik schroom gehad bepaalde zaken te delen. Ik merk dat mensen soms afstand van mij nemen als ze weten hoe het gaat. Hoe het leven met een breekbaar lijf echt is. Als ze horen hoe de samenleving je soms aan de kant zet. Als ze horen van de voortdurende pijn. Zo merk ik tijdens het daten (ja, ik wil een leuke vent!) dat een aandoening mannen afschrikt. Zo merk ik tijdens het werk dat sommige mensen mij geeneens een hand durven geven. Zo is er soms een oorverdovende radiostilte als er fysiek iets misgaat in mijn leven. Ik leef met dit lijf, ik leef met mijn kwetsbaarheid en ik ben verre van zielig. Ik geniet volop, schep de mooiste zaken met creatieve oplossingen, zal nooit zeiken en hou van mijzelf, van het leven, van mens en dier. Mijn lijf zit boordevol inspiratie en met die levensadem zal ik gaan. Ik voel mij verre van beperkt! Gelukkig zien mensen dát als ze mij wat langer kennen.

In Lak’ech

Het oude Maya volk groet elkaar met ‘In Lak’ech’, dat betekent jij bent een andere ik. We zijn allemaal gelijk, met onze uniciteit. Het bijzondere van social media is dat alle barrières verdwijnen. Opeens praten we met elkaar, op een overwegend prettige manier. Als je ons allemaal in een zaal zou stoppen zou het lang niet zo fijn zijn. Wellicht omdat we elkaars beperkingen dan duidelijker zien of onze filters actiever worden tijdens het luisteren. Wat mij betreft is het een voortdurende uitdaging om de kracht van online ook te verbinden aan al het moois in ons dagelijkse leven. Want WOW wat hebben wij mensen samen veel potentie. En wat zijn jullie allemaal ontzettend leuk! Ik werk graag met jullie, tweet graag met jullie. Al bijna tien jaar is het een feestje.

 

Retweet een beetje meer liefde

Het viel mij op dat als ik eens een scherpe kritische noot tweet schreef deze veel vaker werd geretweet dan tweets met een kwetsbare of liefdevolle boodschap. Enerzijds is dat misschien herkenning of gehoord willen zijn. Ik zie hoe blij we zijn als anderen formuleren wat we eigenlijk willen zeggen. Anderzijds denk ik, in de lijn van mijn video, dat we veel meer positiviteit en complimenten mogen delen naar elkaar toe. Retweet een beetje meer liefde. Ik wil dan ook eindigen met een quote van de Boeddha

“Thousands of candles can be lit from a single candle, and the life of the candle will not be shortened. Happiness never decreases by being shared.”

 

 

Ps. Ik blijf ambitieus en een workaholic. Dus een beetje lef is ook hier op zijn plaats. Volg @ikone_nl of kijk op www.ikone.nl voor al onze mooie programma’s, workshops en adviezen om het patiëntenperspectief gelijkwaardig en structureel te verbinden aan de zorgsector.