Een bos met een verhaal

Een week geleden kreeg ik deze prachtige bos bloemen voor mijn verjaardag. Nog steeds staan de bloemen er florissant bij. Sommige bloemen krullen wat op, laten een bruin randje zien of gaan een beetje hangen. Anderen staan fier rechtop. Ze lijken wel boven de bos uit te willen stijgen. Bloemen die nog groeien in de vaas, het blijft voor mij een wonderlijk fenomeen. Zie je die rode papavers, hoe trots ze tussen de andere bloemen staan?

 

Zo’n bos bloemen is een echt vers product. Dat zie ik niet alleen aan het aantal dagen dat ze mijn huis opfleuren. Ik heb mijn hele jeugd tussen de bloemen door gebracht. Mijn ouders teelden op de boerderij niet alleen bloemen voor de drogerij, maar ook heesters. Die heesters gingen ook naar de veiling, om in boeketten te worden verwerkt. ’s Nachts kwam er een vrachtwagen op ons erf die de karren vol heesters ophaalde. Fusten vol verse, glanzende takken.

 

Met veel liefde werden ze, vaak in weer en wind, geplukt op het land en verwerkt in nette bosjes. Takje voor takje schoongemaakt, onderste blad eraf, geschikt in een bos, elastiekje er omheen, op het water en vervolgens in de karren. Daarnaast moesten de struiken op het land goed onderhouden worden. Snoeien, spuiten en water geven als de natuur niet voldoende regen bracht. Een arbeidsintensieve klus voor mijn ouders en de werknemers. Op de veiling in Aalsmeer werden de bloemen vervolgens geveild.

 

Ik vond het altijd super spannend wat de opbrengst zou zijn. Na een paar seizoenen bleek dat heesters geen goede handel zijn. De takken werden vaak net op of onder de kostprijs verkocht en na een aantal jaar verdwenen de struiken alweer van ons land.

 

Als ik wel eens een bosje bloemen koop op de markt of in de Bonus bij de AH, dan realiseer ik mij altijd dat er een boer aan die bos heeft gewerkt. Een bos bloemen heeft een verhaal. De bloemen staan in een Nederlandse kas of ergens op het land. Misschien zijn ze ook wel uit Afrika geïmporteerd. Ik heb de ervaring dat het een product is waar de kweker erg trots op is.  

 

Het is lastig niet mee te doen met de handel. 50 tulpen voor 5 euro kopen? Voor een prikkie het hele huis versiert. 10 cent per tak kan voor een boer echt niet uit. Wellicht wordt het tijd dat er ook voor en door Nederlandse boeren aan Fair Traide wordt gedaan. Tot die tijd denk ik dat we ons moeten blijven realiseren dat het mensenwerk is. Ik merk dat ik dan extra kan genieten van een product en met een nog bredere glimlach naar die trotse klaproos kijk.

 

De komende dagen geniet ik nog van deze fantastische bos. Ik ben er erg dankbaar voor.